12.06.2011

Skorupki jajek w ogrodzie

Skorupki jajek są niezwykle cenne w ogrodzie. Składają się z niezbędnego w ogrodzie wapnia. Zamiast wyrzucać skorupki po zrobieniu jajecznicy czy naleśników, warto ponownie wprowadzić je w obieg przyrody (ang. upcycle). Oczywiście najlepiej używać skorupek z jaj ekologicznych z  "0" na początku.

Ja po prostu płuczę puste skorupki wodą i zostawiam do wyschnięcia. Potem mielę je w starym elektrycznym (jeszcze radzieckim :-) ) młynku lub po prostu miażdżę na większe kawałki i nawóz gotowy.



Do czego stosować skorupki jajek w ogrodzie?
1. Sproszkowanymi skorupkami podsypywać można rośliny preferujące gleby zasadowe. Ja podsypuję mniej więcej 1/2 łyżeczki co 4 tygodnie pod dużą roślinę.
Sprawdziłam i stosuję pod: kabaczek/cukinię, sałatę, fasolę, groszek cukrowy.

2. Sadząc krzaczki podmidorów, do dołka wsypuję pół łyżeczki sproszkowanych jajek. Trzeba uważać aby nie przewapnować gleby (każda jest przecież inna). Objawem zbyt dużej ilości wapna jest przebarwianie się na żółto przestrzeni pomiędzy żyłkami na liściach.

3. Zmiażdzonymi skorupkami ściółkuję rośliny zasadolubne: kabaczka/cukinię, fasolę, groch. Oprócz tego, że takie skorupki powoli uwalniają wapń do gleby to stanowią barierę chroniącą rośliny przed ślimakami.

4. Skorupki jaj można wrzucić na kompost - odkwaszają go.

5. Wapnowanie gleby, również sproszkowanymi skorupkami zapobiega chorobom grzybowym. Szczególnie polecana czynność gdzy w poprzednich latach występowała wśród roślin kapustnych kiła kapuściana. Wapnuje się dołek przed posadzeniem sadzonek. Do wapnowania stosuje się również: Mączkę skalną, wapno z glonów, popiół drzewny.

Skorupek nie wyrzucamy są wartościowym nawozem mineralnym w naszym ogrodzie !!!

2 komentarze: