20.04.2011

Uprawiam jadalne kwiaty

I nie chodzi mi o kalafior czy brokuły. Tak kwiaty. Tak piękne i kolorowe jak tylko można sobie wyobrazić.
Już najwyższy czas. Zima minęła i nadszedł czas by pomyśleć o samodzielnej uprawie różności.  Jak co roku będę uprawiać i rośliny i warzywa, które potem ukwiecą moje sałatki. Robią one oszałamiające wrażenie na moich gościach. Poniżej foto jak wyglądała jedna z moich propozycji z ubiegłych lat.
 © foto Jowita Stachowiak
W powyższej sałatce są:
sałaty - rzymska i roszponka
jajko na twardo
kwiaty: nasturcji, ogórecznika i tymianku
zioła: tymianek cytrynowy

Kwiaty należy dołożyć do sałatki już po polaniu oliwą i skropieniu sokiem z cytryny.

Jest wiele jadalnych kwiatów. Ale trzeba uważać też bo niektóre kwiaty są trujące. Lepiej sprawdzić źródła zanim coś zjesz na własną rękę.

JEDZĄC KWIATY BĄDŹ PEWNY, ŻE NIE BYŁY PRYSKANE HERBICYDAMI CZY PESTYCYDAMI LUB NAWOŻONE SZTUCZNYMI NAWOZAMI.
Najlepiej samemu je uprawiać.

Jak uprawiać jadalne kwiaty
Wiosną w kwietniu lub w maju, kiedy miną wiosenne przymrozki, kup odpowiednie nasiona w sklepie ogrodniczym, weź dużą donicę, nasyp do niej ziemi kompostowej  i po prostu posadź. Dbaj o swoje roślinki zgodnie z informacjami z opakowania i ciesz się wspaniałymi sałatkami.

Co uprawiać
W tym i kolejnych postach postaram się opisać rośliny, których kwiaty ja jadam i polecam do samodzielnej uprawy. Zacznę moje opisy od kwiatów, które są w sałatce na zdjęciu powyżej: nasturcji, ogórecznika i tymianku. 


Nasturcja (Tropaeolum majus)
 © photo by Jowita Stachowiak
Właściwości
Nasturcja jest samowysiewającą się rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki Południowej. Używana była przez Inków jako roślina jadalna oraz lecznicza.  Nasturcja jest bardzo cenną rośliną Nasturtium, zawiera dużo wicaminy C (kwiaty mają 130mg wit C / 100g) wszystkie jadalne części są bakteriobójcze, liście mają właściwości  bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i antyseptyczne.
Nasturcja ma jadalne liście, kwiaty oraz nasiona.

Smak, stosowanie, przechowywanie
Liście i kwiaty mają pieprzowy smak. Niedojrzałe nasiona można marynować w 
gorącym occie i używane w zastępstwie kaparów. Dojrzałe nasiona są ostre i 
można je mielić i używać w zastępstwie czarnego pieprzu.
Kwiaty i liście można stosować w sałatkach oraz smażyć na głębokim oleju w 
cieście naleśnikowym.Świeże kwiaty i liscie można przechowywać tak jak inne warzywa liściaste jak
szpinak czy sałatę.


Uprawa
Nasturcje rosną w większości gleb, ale najlepiej się czują się w lekkiej, 
przepuszczalnej glebie w pełnym słońcu lub lekkim półcieniu.
Jeśli zależy ci głównie na kwiatach najlepiej posadzić nasturcję w niezbyt 
żyznej glebie, im żyźniejsza gleba tym mniej kwiatów nasturcja rodzi.
Wysiej nasturcję za zewnątrz po ostatnich wiosennych przymrozkach. 
Będzie kwitła od połowy lata aż do pierwszych mrozów. Nasturcja świetnie 
też daje sobie radę w dużych donicach na balkonie.
Można wybrać sposród wielu kolorów i rodzajów nasturcji: od pnących do 
niskich. 
Nasturcja smakuje nie tylko ludziom. Przyciąga m.in mszyce, można sadzić je 
w pobliżu roślin, które odstraszają te owady: anyżek, szczypiorek, kolendra, 
czosnek, cebula, petunie i rzodkiewki.







Ogórecznik (Borago officinalis)
 © foto Jowita Stachowiak

Właściwości
Ogórecznik jest samowysiewającą się rośliną jednoroczną pochdzącą z Syrii, rozprzestrzeniła się na cały region basenu Morza Śródziemnego.
Ogórecznik to wspaniałe źródło witaminy A i karotenu - silnych antyoksynantów, witaminy C, i witamin z grupy B-complex. Roślina jest też źródłem żelaza, wapnia, manganu, miedzi, cynku i magnezu.
Ogórecznik ma jadalne kwiaty oraz liście, ale czasami kontakt z rośliną może wywołać podrażnienie lub zapalenie skóry.

Smak, stosowanie, przechowywanie
Liście i kwiaty mają miły ogórkowy smak - stąd nazwa rośliny. Jest również delikatnie słona w smaku dlatego jest śwetnym uzupełnieniem diety bez soli.
Młode liście i kwiaty można używać do sałatek, a bardziej dojrzałe można stosować jak szpinak.
Kwiaty będą wyglądały nieziemsko gdy zamrozisz je w kostkach lodu.
Ogórecznik można przechowywać w lodówce tak jak pozostałe warzywa liściaste.

Uprawa
Ogórecznik daje sobie radę na większości gleb ale woli lekką i przepuszczalną, 
mniej żyzną. Lubi stanowisko w pełnym słońcu lub lekkim półcieniu. Nie sprawdza się w uprawie pojemnikowej.
Nasiona można wysiewać od wczesnej wiosny do połowy lata. Rośliny będą kwitły po około 8 tygodniach. Roślinę, która przestała kwitnąć można usunąć.
Ogórecznik bardzo łatwo się rozsiewa i w następnym sezonie możesz zdiwić się odnajdując go w oddalonym miejscu w ogrodzie.
Ogórecznik jest również uprawiany jako roślina towarzysząca - odciąga szkodniki. Sadzona często wraz z młodymi warzywami: szpinakiem, kapustą, pomidorami a nawet truskawkami.



Tymianek
 © foto Jowita Stachowiak

Właściwości
Tymianek jest byliną - jedną z najbardziej popularnych w kuchni. Roślina ta pochodzi z regionu Morza Sródziemnego. Tymianek zawiera tymol - związek organiczny z antybakteryjnymi i anty grzybicznymi właściwościami. Świeże ziele ma najwyższy poziom zawartości antyoksydantów spośród innych świeżych ziół. Tymianek to żródło potasu, żelaza, wapnia, manganu, magnezu oraz selenu.
To wspaniałe źródło witamin z grupy B-complex oraz witaminy K, witaminy A, witaminy E, witaminy C oraz kwasu foliowego.
Jeść można prawie całą roślinę - z wyjątkiem korzeni.

Smak, stosowanie, przechowywanie
Tymianek ma nieporównywalny, charakterystyczny smak. W mieszankach nie dominuje nad pozostałymi ziołami i tworzy z nimi wspaniałe kompozycje. Jest jednym z najważniejszych składników bukietu garni - dodawanego do zup i sosów, oraz mieszanki Zioła Prowansalskie.
Tymianek można stosować świeży oraz suszony.
Świeże ziele powinno być przechowywane w lodówce tak jak warzywa liściaste, natomiast suszony w odpornym na wilgoć pojemniku. 
Stosuj liście i kwiaty tymianku jako przyprawę.

Uprawa
Krzwinka tymianku nadaje się zarówno do uprawy w domu jak i na zewnątrz.
Preferuje przepuszczlną glebę i stanowisko w pełnym słońcu. Gdy rośnie za zewnątrz dobrze jest okryć ją na zimę by nie przemarzła (chyba, że mamy w ogródku polski, dziki tymianek).
Po prostu kup odpowiednią sadzonkę w najbliższym sklepie ogrodniczym i ciesz się smakiem świeźego tymianku. NAPRAWDĘ POLECAM.

2 komentarze:

  1. Nasturcję i ogórecznik uprawiam i już stosuję w surówkach,zaskoczona jestem szrokimi właściowościami tymianku.Na pewno zastosuję.Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz. Post ten pisałam dość dawno, i do tej pory nie porzuciłam moich ogrodnicznych miłości. Kwiaty w jedzeniu uwielbiam do dziś dnia. Na wiosnę polecam jeszcze kwiaty szczypiorku. Właśnie zaczynają kwitnąć, dekoracyjne i smaczne, delikatniejsze od szczypiorku.
    Zapraszam również na mój blog kulinarny http://kuchniapachnacaoliwa.blogspot.com/ gdzie umieszczam również informacje o wartościach odżywczych poszczególnych składników. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń