04.05.2011

Łatwy, pieczony kurczak na obiad - pyyycha

Chciałam podzielić się z Wami łatwym przepisem, który często ratuje mój obiad. Jak wszystkie polecane przeze mnie przepisy jest prosty tak, że prostszy być nie może. Mam parę takich potraw, które stosuję kiedy nie mam już pomysłów i energii na wymyślanie. I jeszcze dziękuję za niego mojej siostrze - zawsze nauczy mnie czegoś szybkiego, nieskomplikowanego, smacznego i efektownego.

Kurczak upieczony jest najprościej jak tylko możliwe, będzie więc zaakceptowany przez osoby wybredne. Świetny dla dzieci i niskokaloryczny.

czas przygotowania 15 minut lub 2 godz 15 minut
czas pieczenia 1,5 godziny

Potrzebny jest:

świeży kurczak 1,5 - 1,8 kg
łyżka stołowa albo nawet i dwie świeżego tymianku
łyżka stołowa mieszanki zioła prowansalskie (kupnej lub samodzielnie przygotowanej) i oregano
łyżka stołowa soli (najlepiej morskiej)
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Extra Vergine
około 20g masła

Kurczaka najpierw myję i usuwam z niego pozostałe po skubaniu piórka (czasami jedno, czasami więcej, wychodzą łatwo).



Kroję świeży tymianek i przygotowuję sobie resztę ziół.



Posypuję porządnie solą i obu stron i do środka.


Potem posypuję ziołami: świeżymi i suszonymi.



Do środka też sypię zioła.



Wszystko następnie porządnie wcieram w kurczaka, żeby sól i aromat ziół wniknęły jak najgłębiej.


Tak przygotowanego kurczaka wkładam na około dwie godziny do lodówki. Jeśli nie ma czasu można przeskoczyć etap z lodówką i kontunuować przygotowanie lub jeśli czasu jest dużo można zostawić kurczaka na całą noc w lodówce, przykrywając tylko np. folią aluminiową, żeby nie wysechł.


Po dwóch godzinach, polewam kurczaka oliwą i obkładam pokrojonym na kawałki masłem.


Wiem, że pewnie napiszę teraz herezję, ale dopiero wtedy włączam piekarnik i wkładam brytfankę do zimnego piekarnika, nastwiam go na 180 stopni C z termoobiegiem.

I jeszcze tylko 1,5 godziny. Ale wcześniej .....

Po około 30 minutach, kiedy mięso puści soki, polewam pieczącego się kurczaka tym sosem . Dzięki temu kurczak pozostanie sssoczysty a skórka będzie ładnie przypieczona. Uwaga brytfanka jest gorąca i piekarnik też  :-).



Czynność polewania wykonuję jeszcze 3 razy co mniej więcej 15 minut.

Gdy minutnik oddzwoni 1,5 godziny kurczak jest gotowy. Dla pewności można jeszcze sprawdzić czy mięso łatwo odchodzi od kości - wtedy na pewno już wiemy, że się upiekł.



Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego :-)


Kurczak wartości odżywcze
(dane dla 100g pieczonego samego mięsa, bez skóry i kości) według NutritionDataSelf.com

kaloryczność - 165 kcal
białko - 32g (62% dziennego zalecanego spożycia - GDA)
tłuszcz 3,6 g (5% GDA)
kwasy Omega-3  - 70 mg
kwasy Omega-6  - 590 mg
cholesterol 85 mg  - (28% GDA)

witaminy i minerały:
niacyna  - 69% GDA
witamina B6 - 30% GDA
kwas pantotenowy - 10% GDA
ryboflawina - 7% GDA
selen - 39% GDA
fosfor - 23% GDA
cynk - 7%
potas - 7%
magnez - 7%
żelazo - 6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz