Kurczak upieczony jest najprościej jak tylko możliwe, będzie więc zaakceptowany przez osoby wybredne. Świetny dla dzieci i niskokaloryczny.
czas przygotowania 15 minut lub 2 godz 15 minut
czas pieczenia 1,5 godziny
Potrzebny jest:
świeży kurczak 1,5 - 1,8 kg
łyżka stołowa albo nawet i dwie świeżego tymianku
łyżka stołowa mieszanki zioła prowansalskie (kupnej lub samodzielnie przygotowanej) i oregano
łyżka stołowa soli (najlepiej morskiej)
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek Extra Vergine
około 20g masła
Kurczaka najpierw myję i usuwam z niego pozostałe po skubaniu piórka (czasami jedno, czasami więcej, wychodzą łatwo).
Kroję świeży tymianek i przygotowuję sobie resztę ziół.
Posypuję porządnie solą i obu stron i do środka.
Potem posypuję ziołami: świeżymi i suszonymi.
Do środka też sypię zioła.
Wszystko następnie porządnie wcieram w kurczaka, żeby sól i aromat ziół wniknęły jak najgłębiej.
Tak przygotowanego kurczaka wkładam na około dwie godziny do lodówki. Jeśli nie ma czasu można przeskoczyć etap z lodówką i kontunuować przygotowanie lub jeśli czasu jest dużo można zostawić kurczaka na całą noc w lodówce, przykrywając tylko np. folią aluminiową, żeby nie wysechł.
Po dwóch godzinach, polewam kurczaka oliwą i obkładam pokrojonym na kawałki masłem.
Wiem, że pewnie napiszę teraz herezję, ale dopiero wtedy włączam piekarnik i wkładam brytfankę do zimnego piekarnika, nastwiam go na 180 stopni C z termoobiegiem.
I jeszcze tylko 1,5 godziny. Ale wcześniej .....
Po około 30 minutach, kiedy mięso puści soki, polewam pieczącego się kurczaka tym sosem . Dzięki temu kurczak pozostanie sssoczysty a skórka będzie ładnie przypieczona. Uwaga brytfanka jest gorąca i piekarnik też :-).
Czynność polewania wykonuję jeszcze 3 razy co mniej więcej 15 minut.
Gdy minutnik oddzwoni 1,5 godziny kurczak jest gotowy. Dla pewności można jeszcze sprawdzić czy mięso łatwo odchodzi od kości - wtedy na pewno już wiemy, że się upiekł.
Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Smacznego :-)
Kurczak wartości odżywcze
(dane dla 100g pieczonego samego mięsa, bez skóry i kości) według NutritionDataSelf.com
kaloryczność - 165 kcal
białko - 32g (62% dziennego zalecanego spożycia - GDA)
tłuszcz 3,6 g (5% GDA)
kwasy Omega-3 - 70 mg
kwasy Omega-6 - 590 mg
cholesterol 85 mg - (28% GDA)
witaminy i minerały:
niacyna - 69% GDA
witamina B6 - 30% GDA
kwas pantotenowy - 10% GDA
ryboflawina - 7% GDA
selen - 39% GDA
fosfor - 23% GDA
cynk - 7%
potas - 7%
magnez - 7%
żelazo - 6%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz