6.05.2011

Żadnych kostek rosołowych - tylko domowy bulion

Namawiam, namawiam i jeszcze raz namawiam.

Mam wrażenie, że nasz kraj jest przesycony gęstymi, zabielanymi zupami z dodatkiem kupnych kostek rosołowych. Przeraża mnie to. Tak łatwo zrobić wspaniały domowy wywar z warzyw lub mięsa, ryby i zamrozić w formie kostek.

Domowego bulionu nie zastąpi żadna kostka. Świeży smak, że aah.

Taki zamrożony bulion daje wiele możliwości: można dodawać do sosów mięsnych, makaronowych, zup itd, a dla mnie jest to często również sposób na szybką pomidorową. Do zamrożonego bulionu dodaję drugie tyle wody lub 2/3 bulionu i 1/3 wody (bo smak wywaru jest dość skoncentrowany), wszystko do przecieru pomidorowego. Jeszcze tylko sól i pieprz i pomidorowa gotowa.
Zdrowe i błyskawiczne rozwiązanie.

A i spróbujcie kiedyś nie dodawać śmietany do zupy pomidorowej. Ja jadam niezabielaną od 15 lat i ją uwielbiam.

zamrożony wywar warzywny

Każdy może gotować swój ulubiony bulion - wywar i gotowe.

Tutaj podam jak ja gotuję wywar warzywny.

składniki:
2 litry wody
1 gotowa włoszczyzna lub
5 marchewek
1 duża pietruszka
1/2 selera małego
1/2 pora dużego

można też dodać:
2 łodygi selera naciowego


przyprawy:
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki bazylii
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżych ziół: pietruszki, oregano, kolendry
5 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren pieprzu białego



Warzywa posiekaj w talarki (lepiej oddadzą wywarowi swój aromat), dodaj pieprz, liście laurowe i czosnek, zalej wodą. Zagotuj, i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Po 20 minutach dodaj pozostałe zioła i gotuj jeszcze 5 minut żeby trochę zredukować (odparować) wywar w odkrytym garnku. Zestaw z ognia i schłódź wywar. Przelej do foremek do lodu i zamroź. Można też zanim zamrozisz wywar odstawić go na noc do lodówki.
W stanie zamrożonym można przechowywać 3 miesiące.

Szybko, zdrowo i nieskomplikowanie. Czyli tak jak lubię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz