09.05.2011

Dżem-konfitura pomarańczowa - pyszna, słodko-gorzka

Chciałabym podzielić się z Wami wspaniałym przepisem na dżem-konfiturę pomarańczową o smaku słodko-gorzkim.
Taki własnoręcznie będzie wspaniałym upominkiem  na Dzień Matki lub inne nadchodzące popularne imieniny - Zofii, Joanny, Anny, Magdaleny. Pomyślcie jak szczęśliwa byłaby Wasza teściowa gdyby dostała od Was taki domowy delikates.


Moja konfitura-dżem swój słodko-gorzki smak zawdzięcza dodaniu skórki pomarańczowej oraz przyprawom: kardamonowi i imbirowi.

czas przygotowania okolo 1/2 godziny
czas gotowania 1 godzina 15 minut

Składniki (na dwa słoiki dżemu):
1 kg pomarańczy
1 cytryna
1 szklanka cukru (białego lub brązowego, białego można dać trochę mniej bo jest bardziej słodki)
1/2 szklanki wody (jeśli potrzeba)
1 łyżeczka nasion kardamonu
kawałek świeżego korzenia imbiru około 2 cm pokrojonego na 4-5mniejszych kawałków

Wyszoruj dokładnie pomarańcze i cytrynę płynem do mycia naczyń i spłucz porządnie. Następnie wypaż je wrzątkiem.
Zeskrob następnie skórkę pomarańczy na paseczki  specjalnym skrobakiem lub cieniutko pokrój skórkę, odstaw na później.
Za pomocą ostrego noża wykrój miąższ pomarańczy i cytryny - bez białych błon, i przełóż do rondla. Dodaj cukier. Jeśli owoce mają mało soku własnego można dodać 1/2 szklanki wody. Zagotuj a następnie dodaj ziarna kardamonu i imbir. Przykryj rondel pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Po godzinie dodaj pokrojoną w paski skórkę pomarańczy, zamieszaj i pozostaw odkryty rondel na ogniu aby odparować/zagęścić konfiturę. Przeważnie wystarcza 15 minut (zależy jak bardzo płynną chcesz uzyskać konfiturę).
Następnie wyjmij z rondla nasiona kardamonu i imbir, przełóż konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Ja przechowuję potem słoiki w lodówce.

Ta słodko-gorzka konfitura pomarańczowa jest wspaniała z dodatkiem białego sera lub twarożku, z croissantami lub tostem or toast. Uzależnia :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz