15.05.2011

Kawa dobra dla Ciebie i Twoich roślin

Wszyscy pewnie wiedzą, że rośliny by rosnąć potrzebują minerałów. Roślinność bez przerwy wyciąga przeróżne składniki z gleby. Jeśli chcesz by Twoje uprawy były zdrowe i dawały wspaniałe plony musisz je nawozić.

Naprawdę nie ma potrzeby kupowć sztuczne nawozy. Można w tym celu wykorzystywać wiele odpadów z naszych domów.
Dzisiaj o fusach z kawy - jednym z naszych odpadów domowych, który można łatwo wykorzystać i wprowadzić na powrót w obieg przyrody. Fusy z kawy to bardzo cenny nawóz.

Fusów z kawy lepiej nie stosować jako nawozu do kiełkujących sadzonek.




Fakt 1: Fusy z kawy to cenne źródło azotu. Azot stanowi 2-2,28% (w zależności od źródła) objętości fusów z kawy.
Azot jest niezbędny roślinom do zdrowego wzrostu - potrzebny jest do syntezy białek. Dzięki niemu rośliny mają ładny, ciemno zielony kolor, szybko rosną, a plony są wspaniałe.
Azot z fusów kawy uwalniany jest łatwo i szybko już przy pierwszym podlewaniu.

Wystarczy podsypać łyżkę stołową pod dorosłą roślinę (np krzak pomidora), podlać wodą i podziwiać jak rośnie.  Takie dokarmianie można powtarzać raz na miesiąc (w zależności od rośliny - samemu trzeba sprawdzić preferencje).
Można również podlewać roślinę płynnym, szybko działającym nawozem - po zaparzeniu kawy dla siebie, ponownie przelać fusy wodą i dla pewności by nawóz nie spalił roślin (szczególnie małych) rozcieńczyć trochę wodą (1:1 lub 1 część lury z kawy : 2 części wody). Myślę, że taka kuracja raz na dwa tygodnie lub miesiąc wystarczy.

Taki nawóz powinien być dobry dla wszystkich warzyw i roślin.

Fact 2: Fusy z kawy są ulubieńcami roślin kwaśnolubnych. Fusy z kawy mają kwaśny odczyn (pH 6,2). Jednakże w zależności od kawy, sposobu jej uprawy oraz palenia poziom może się nieznacznie różnić
Rośliny, które lubią glebę kwaśną uwielbiają fusy. Zmieszaj fusy z kawy z glebą (gdzie fusy będą stanowiły 25-35% mieszanki) i możesz podsypywać taką ściółką rośliny kwaśnolubne do głębokości 10-15 cm. Przed dokonaniem takiej mieszanki warto wysuszyć fusy, bo mają skłonności do pleśnienia.


Dobre m.in. dla: jagód, borówki amerykańskiej, marchwi, azalii, róż, rododendronów, hortensji.

Fact 3: Fusy z kawy to wspaniały składnik Twojego kompostu. Fusy kawy to również świetne źródło pierwiastów śladowych. Zawsze dobrze wrzucić je do kompostu - wzbogacą Twój kompost azotem, potasem, magnezem i miedzią.

Naprawdę nie ma znaczenia czy masz ogromny ogród czy też Twoje uprawy ograniczają sie tylko do paru doniczek, nie wyrzucaj tak dobrego nawozu a rośliny odwdzięczą  się z nawiązką.

Ja będę w tym roku sprawdzać fusy z kawy na moich pomidorach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz